Tafeltennis clinics

Tafeltennis clinics

Tao Clinics Pingpangqiu

Bettine en Laozi

Haar liefde voor tafeltennis leidde bij Bettine Vriesekoop tot een diepgaande interesse in China. In haar sportloopbaan en haar verdere leven zou een taoïstische levenshouding haar steun en houvast geven.

Wat houdt deze filosofie van de wijsgeer Laozi dan in, wat heeft Bettine ervan geleerd en wat kunnen wij van de tao leren.

Fragment uit haar boek Chinese wijsheid in een balletje, Het spel van Tao.

Voor atleten die zich toeleggen op Tao, die de weg naar het doel bewandelen zijn mislukkingen, pijn en afzien de harde lessen en de opofferingen evenzovele manieren om persoonlijke groei door te maken. Ze weten dat ze eerst een kampioen moeten zijn om er een te kunnen worden.

Teleurstellingen verwerken, de pijn van blessures, omgaan met conflicten , eenzaamheid, ergernissen aan de kant zetten, angsten bezweren, kalmte bewaren, frustraties kanaliseren.

De Weg bewandelen is je oude zelf achterlaten en veranderingen in je leven, hoe griezelig ook, aan te gaan.

Maar waar doen atleten  het allemaal voor ? En wat was mijn doel?

Bettine geeft lezingen over de thema’s van haar boek en verzorgt Tao tafeltennisclinics op maat.

Wat houdt een Tao clinic in?

Bettine Vriesekoop raakte geïnteresseerd  door de moeiteloze en efficiënte manier van bewegen van niet alleen Chinese tafeltennissers maar ook van tai chi chuan beoefenaars.
Het taoisme gaat ervan uit dat alles energie is en dat de mens tussen hemel en aarde als een blaasbalg de energie moet zien te gebruiken en transformeren.
Tai chi chuan beoefenaars staan dagelijks in de boom houding en oefenen hun zogenaamde ijzerenhemd structuur waarop de spieren ontspannen en soepel kunnen rusten.
Ze gebruiken de energie van de grond om kracht om te zetten in explosiviteit.
Taoïsten spreken over de harmonie tussen  de binnen- en de buitenwereld om optimaal te kunnen functioneren en presteren.

Bettine geeft oefeningen hoe je je ademhaling zo efficiënt mogelijk kan aansturen, zodat je je aandacht naar binnen kan richten om vervolgens in harmonie met de omgeving optimaal te kunnen functioneren.
Wij spreken over de ervaring van Flow, de Chinese spreken over in Yi  zijn. Eenheid ervaren of tewel uit één stuk zijn. De Shen, de geest, de Qi, bewustzijn en Jing, het lichaam in harmonie.

Bettine geeft in haar clinics oefeningen om zo goed mogelijk in Yi te komen.

Voorafgaand aan het tafeltennisgedeelte gaat Bettine in een beeldpresentatie in op de thema’s die ze in haar boek beschrijft. Ze nodigt de deelnemers uit pen en papier mee te nemen en de opdrachten die horen bij het betreffende hoofdstuk uit te werken.

Het praktijk gedeelte bestaat uit qigong oefeningen als warming up waarna tafeltennisoefeningen gerelateerd aan de thema’s volgen.

De clinics geeft Bettine op alle mogelijke nivo’s.

Neem contact op.

Tafeltennis de beste sport om het brein fit te houden!

Tafeltennis is niet alleen gezond maar er valt ook altijd veel te lachen! En ook  dat is weer heel goed voor een mens. Het is al langer bekend, tafeltennis is de sport die het meest van onze hersenen vraagt. Een Japans onderzoek heeft aangetoond dat het spelen van tafeltennis vijf afzonderlijke gebieden van de hersenen tegelijk activeert, aldus Mariette Otten Mc Govern, lees ik op de website van mantelzorgelijk.nl

De  zuurstof in het lichaam (en dus ook de hersenen) neemt door tafeltennis toe.  Alzheimer patienten of mensen met een  andere vorm van dementie verbeteren door tafeltennis hun orientatievermogen en andere cognitieve vaardigheden.

Het deel van het brein dat krimpt door Alzheimer zet weer uit door het spelen van een potje pingpong. De Sport and Art Educational Foundation (SAEF) in Californië biedt tafeltennis therapie aan voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Neuropsycholoog Erik Scherder legt in onderstaand filmpje uit welke invloed tafeltennis heeft op zowel het brein als het lichaam.

Voor ouderenclinics, privé-trainingen,groepstrainingen, bedrijfsclinics

Neem contact op.